Cathelijne van den Bercken

lui speltbrood met zuurdesem

Mijn kneedmachine is kapot. En oh wat ben ik het luxe leventje gewend dat ik niet meer met de hand hoefde te kneden. Nu moet ik het een paar weken zonder machine doen. Met de hand kneden heb ik soms ’s avonds laat geen zin meer in. Daarom heb ik als variatie op het lui speltbrood dit lui speltbrood met zuurdesem gemaakt. Nog gemakkelijker. Het wordt een nat deeg wat niet zo gemakkelijk meer te hanteren is. Het beste werkt het als je het brood in een siliconen bakvorm bakt. Ik heb een rechte cakevorm gebruikt.

lui speltbrood met zuurdesem

300 g volkoren speltmeel
50 g speltbloem
50 g volkoren roggemeel

200 g desemstarter
230 g water
7 g grijs zeezout

Roer het zout met het meel en de bloem goed door elkaar zodat het zout verdeeld is. Doe de rest van de ingrediënten in de kom. Roer met een pollepel alles door elkaar. Zorg ervoor dat er geen droog meel of bloem meer in de kom zit. Dit duurt een paar minuten.

Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 12 tot 18 uur rijzen op een plek op kamertemperatuur. Ik zet tegenwoordig in de winter mijn deeg de hele nacht in de oven met het ovenlampje aan.

Bestrooi een werkvlak met flink wat roggemeel. Schraap het deeg uit de kom en stort het op je werkvlak. Kneed kort de lucht uit het deeg. Maak een ovaal van je deeg door het platgedrukte deeg naar binnen te vouwen. Leg het deeg snel in je siliconen bakvorm voordat het weg gaat lopen. Bestrooi de bovenkant met wat roggemeel zodat het afdekfolie niet aan het deeg gaat plakken.

Laat het deeg afgedekt met plastic folie 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Het zal weer bijna verdubbeld zijn in volume.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Haal de folie van het deeg en schuif de vorm in de oven. Schakel de temperatuur terug naar 225 graden Celsius. Bak het brood 40 minuten.

Haal het brood uit de bakvorm en pak het in twee schone theedoeken in. Laat het brood zo rusten totdat het afgekoeld is. Als je daar het geduld voor hebt.

3 Responses to lui speltbrood met zuurdesem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be