recepten

lui speltbrood met zuurdesem

Mijn kneedmachine is kapot. En oh wat ben ik het luxe leventje gewend dat ik niet meer met de hand hoefde te kneden. Nu moet ik het een paar weken zonder machine doen. Met de hand kneden heb ik soms ‘s avonds laat geen zin meer in. Daarom heb ik als variatie op het lui speltbrood dit lui speltbrood met zuurdesem gemaakt. Nog gemakkelijker. Het wordt een nat deeg wat niet zo gemakkelijk meer te hanteren is. Het beste werkt het als je het brood in een siliconen bakvorm bakt. Ik heb een rechte cakevorm gebruikt.

lui speltbrood met zuurdesem

300 g volkoren speltmeel
50 g speltbloem
50 g volkoren roggemeel

200 g desemstarter
230 g water
7 g grijs zeezout

Roer het zout met het meel en de bloem goed door elkaar zodat het zout verdeeld is. Doe de rest van de ingrediënten in de kom. Roer met een pollepel alles door elkaar. Zorg ervoor dat er geen droog meel of bloem meer in de kom zit. Dit duurt een paar minuten.

Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 12 tot 18 uur rijzen op een plek op kamertemperatuur. Ik zet tegenwoordig in de winter mijn deeg de hele nacht in de oven met het ovenlampje aan.

Bestrooi een werkvlak met flink wat roggemeel. Schraap het deeg uit de kom en stort het op je werkvlak. Kneed kort de lucht uit het deeg. Maak een ovaal van je deeg door het platgedrukte deeg naar binnen te vouwen. Leg het deeg snel in je siliconen bakvorm voordat het weg gaat lopen. Bestrooi de bovenkant met wat roggemeel zodat het afdekfolie niet aan het deeg gaat plakken.

Laat het deeg afgedekt met plastic folie 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Het zal weer bijna verdubbeld zijn in volume.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Haal de folie van het deeg en schuif de vorm in de oven. Schakel de temperatuur terug naar 225 graden Celsius. Bak het brood 40 minuten.

Haal het brood uit de bakvorm en pak het in twee schone theedoeken in. Laat het brood zo rusten totdat het afgekoeld is. Als je daar het geduld voor hebt.

You may also like...

3 Comments

 1. Leonie says:

  Hoi hoi, ik zag dit recept en vroeg me af hoe en of ik dit ook in een gietijzeren pan in de oven kan bakken net zoals je andere brood recept van lui brood.
  Ik hoor het graag van je.
  Groetjes Leonie

  1. Cathelijne says:

   Ik heb het nog niet geprobeerd, ik denk dat het wel kan. Ben benieuwd naar je bevindingen.

 2. jos van ree says:

  Hallo Catalijne,

  Leuke onderwerpen.

  Zuurdesem, wat mooi en wat een drama. Geweldige smaak, diffuus procedee. De vriezer ligt vol met half gelukte broden.

  Ik ben van de mathematische soort. Bij gistdeeg voeg je 60% water, 2% gist en max. 2% zout toe aan de droge stof. Hoe is de verhouding bij zuurdesem?

  Ik heb 300 gram (50/50) starter, d.w.z. 150 gram meel en 150 gram water.
  Hoeveel brooddeeg kan ik met deze hoeveelheid starter maken? Stel dat ik twee broden van ca. 800 gram wil bakken en ik houd rekening met de verhoudingen van gistdeeg, voeg ik dan 850 gram meel en 450 gram water toe?

  Vooral het rijzen is een moeizaam proces. Mijn broden zijn meestal harde planken, ook na 12 uur rijzen.

  Ik zie je berichten tegemoet,

  Jos van Ree
  Almeerder sinds 1982 ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.