recepten

lui speltbrood

Zo, dit is een gemakkelijk brood. Voor iedereen die een gietijzeren braadpan met deksel en een oven heeft. En voor als je, net als ik, soms lekker lui wilt doen. Ook voor degenen die vinden of denken dat ze niet kunnen koken. Iedereen kan dit!

Begin een dag van te voren want de eerst rijs duurt 12 tot 18 uur. Dit is dus niet een broodje dat je op zondagochtend even snel voor de lunch maakt.  Door toevoeging van rogge en omdat het lang kan rijzen wordt het anti-nutriënt fytinezuur uitgeschakeld. Spelt is gemakkelijk opneembaar door je lichaam. Het onder bevat andere veel aminozuren die ervoor zorgen dat je lichaam hormonen aanmaakt waar je vrolijk van wordt. En van zelf brood maken wordt ik ook altijd blij.

De groene vrouw heeft een variatie van tarwebrood beschreven. En een witbrood versie versie van @zaligzoet. Dit is mijn variant van speltbrood, een iets eenvoudigere variatie op het luie brood van @noortje.

Let op dat de deksel van de braadpan ook in de oven kan. Sommige knoppen zijn van kunststof en kunnen niet tegen die hitte. Die kun je er dan vooraf van af schroeven. Maak het gaatje dicht met een stukje aluminiumfolie.

400 g speltmeel
50 g roggemeel
375 ml lauwwarm water
20 g verse gist of 7 g gedroogde gist
1 eetl. (rauwe) honing
2 theel. fijn grijs zeezout

Roer in een grote kom het zout door het meel. Los het gist samen met de honing op in het water.

Roer het water door het meel. Het is klaar als er geen los meel meer in de kom zit. Dat is dus al heel snel. Het deeg is wat natter dan je gewend bent maar dat is niet erg. Je hoeft dus niet te kneden. Even een minuutje roeren is genoeg.

Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 12 tot 18 uur rijzen op een plek op kamertemperatuur. Als je het langer wilt laten rijzen kun je het in de koelkast zetten. Na 12 uur zal het deeg in volume ongeveer verdubbeld zijn.

Bestrooi een werkvlak met flink wat roggemeel. Schraap het deeg uit de kom en stort het op je werkvlak. Kneed kort de lucht uit het deeg. Maak een bol van je deeg door het platgedrukte deeg naar binnen te vouwen. Bestrooi een theedoek met roggemeel en rol de deegbal in roggemeel. Leg de theedoek in een mandje of wijde kom. Leg de deegbal met de naad naar boven in de theedoek en vouw de theedoek losjes dicht. Laat het deeg een uur rusten.

Na een uur zet je de lege gietijzeren braadpan met deksel in de oven. Zet de oven aan op de hoogste stand. Mijn gasoven wordt 250˚C volgens de oventhermometer. Laat de lege pan met deksel een uur in de oven staan zodat deze helemaal goed door en door gloeiend heet is. Hoe heter, hoe minder kans op plakken van het deeg aan de pan.

Inmiddels heeft het deeg 2 uur gerust. Het zal niet zo veel meer gerezen zijn, maar dat is niet erg.

Haal de pan uit de oven en haal de deksel er van af. Vouw de theedoek open en laat het deeg rustig in de pan rollen zodat de naad nu op de bodem van de pan ligt. Pas op, de pan is loeiheet.

Leg de deksel weer op de pan en schuif de pan terug in de oven. Laat de pan 30 minuten op 250˚C in de oven staan. Daarna haal je de deksel eraf en zet je de warmte terug naar 220˚C. Laat het brood zo nog 20 minuten bakken.

Als de baktijd voorbij is haal je het brood uit de pan. Pak het brood in 2 droge theedoeken in zodat het langzaam kan afkoelen. Dat is een trucje dat ik van Italiaanse kennissen heb geleerd. Zo wordt de korst niet zo keihard.

Het beste is om het helemaal af te laten koelen voordat je het aansnijdt. Maar ik heb daar meestal het geduld niet voor en als het nog een beetje warm is snij ik het al aan en eet het met een flinke laag roomboter die lekker smelt een wat rauwe honing.

You may also like...

12 Comments

 1. […] been trying something new. After eating a bread made using a recipe from a friend (you can find it here) for some time we wanted to add probiotics to our diet. We started using this recipe two weeks ago […]

 2. loes says:

  Ik maak mijn brood ook zo, alleen gooi ik er een
  flinke scheut olijfolie,kokosvet of lijnzaadolie door
  en laat het niet na rijzen stort het deeg op de aanrecht waar meel op ligt
  en vermijd kneden zoveel mogelijk.Dan rol ik de bol deeg goed door het meel,
  dan in de hete pan laten vallen. 30 min met deksel en 15 min zonder.
  lukt altijd lekker luchtig brood . ik varieer ook met rogge en havermeel.
  mmmmmmmmmm.
  groetjes loes

 3. […] been trying something new. After eating a bread made using a recipe from a friend (you can find it here) for some time we wanted to add probiotics to our diet. We started using this recipe two weeks ago […]

 4. Hi Cathelijne,

  Het is gelukt en wat een heerlijk broodje. Ik heb geen gietijzeren pan dus heb hem gebakken in een grote ronde bakvorm met aluminiumfolie erover heen.

  Juliette

 5. Thea says:

  Dit recept ga ik zeker uitproberen. Lijkt mij heerlijk. Alleen moet ik nog even geduld hebben voor dat mijn nieuwe gietijzeren pan er is…

  1. Cathelijne says:

   Goed idee om hiermee je nieuwe gietijzeren pan in te wijden!

 6. Debby says:

  Ik wil dit brood echt eens gaan bakken. Maar heb geen gietijzeren pan.
  Denk dat een ovenschaal met aluminiumfolie erover misschien ook wel lukt.
  Vanavond voor het naar bed gaan maar eens deeg maken.

  1. Cathelijne says:

   Ik heb het nooit geprobeerd met een ovenschaal. Als je de aluminiumfolie er dubbel overheen doet zodat het vocht niet weg kan, dan zou het denk ik wel moeten kunnen. Dan zou ik wel een ovenschaal gebruiken die van staal is. Met glas of aardewerk heb je kans dat het gaat barsten op het moment dat je het koele deeg in de gloeiendhete ovenschaal doet.

 7. Patricia says:

  Wat ziet dit er heerlijk uit, Cathelijne!
  Zou ik dit brood ook met zuurdesem ipv gist kunnen maken?

  Wij hebben net onze buiten-houtoven binnen, daar wil ik dit weleens in proberen.

  1. Cathelijne says:

   Ik denk dat het prima kan. Ik denk dat je dan het beste om te beginnen een recept van tarwedesembrood aan kunt houden met een beetje meer water erin. En van daaruit verder experimenteren met meer of minder water en daarna een keer met speltmeel.

 8. Haha, lief dat je ook naar mijn blog verwezen hebt.
  Alleen stond het speltbrood er nog niet op.
  Dat heb ik inmiddels snel even gedaan ;)

  Dit ga je dus vaker bakken, heb ik zo het idee.

  Smakelijk!

  1. Cathelijne says:

   Jazeker ga ik dit vaker bakken! Ik wil het ook eens gaan proberen in een Dutch oven. Dan kan ik het zelfs maken als we met de tent gaan kamperen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.