recepten

Curry met ei en erwten

Voor het avondeten had ik al aubergine raita en rode bietjes uit Karnataka klaar. Ik wilde er nog iets met wat pit en ei of kip erbij. Ik ging op zoek in mijn Indiase kookboeken en zocht op ei.

Ik heb me laten inspireren door het recept van Unday aur mutter ka salan uit het boek Indian Low-Fat cooking van Roshi Razzaq. Dit boek kocht ik op de tweedehands boekenmarkt op straat in Mumbai. Goeie herinneringen. Heerlijk om daar rond te struinen. Bijna nog beter dan op de dagmarkt in de spice shops. Bijna.

De verhoudingen van de specerijen en toevoeging van kokosolie heb ik aangepast. Met name het stukje “Low-Fat” uit de titel heb ik genegeerd.

Curry met ei en erwten

 

4 eieren
2 eetl. kokosolie
1 ui, fijngesnipperd

1/2 theel. komijnzaad
2 theel. geraspte gember
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 theel. chilipoeder (of minder als je het wat minder pittig wilt)
1/2 theel. gemalen kurkuma
1 theel. gemalen koriander
1 theel. grijs zeezout
1/2 theel. garam masala
2 tomaten, in stukjes gesneden
150 g erwten, vers of bevroren
2 eetl. verse koriander

Kook de eieren 7 minuten totdat ze goed hard gekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water en laat de eieren verder afkoelen. Pel de eieren als ze afgekoeld zijn en snij ze in de lengte in vier stukken.

Laat de kokosolie in een koekenpan op matig vuur smelten. Bak de ui met het komijnzaad totdat de ui lichtbruin gekleurd is.

Voeg de gember, de knoflook, de chilipoeder, de kurkuma, de gemalen koriander, het zout en de garam masala toe aan de uien. Bak dit mengsel, terwijl je voortdurend roert, een paar minuten. Als het mengsel erg droog wordt kun je een eetlepel water toevoegen om te voorkomen dat het verbrand of aan de pan gaat plakken. Ik gebruikte een keramische pan. Deze reduceert het gevaar tot plakken tot nihil.

Roer de tomatenstukjes door het ui-kruidenmengsel en kook ze een minuut mee. Doe 250 ml water bij de tomaten. Zodra het tomatenmengsel pruttelt kunnen de erwten erbij. Laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de pan van het vuur. Roer de koriander door het tomatenmengsel en verdeel de eierstukjes over de curry. Serveer meteen.

We aten deze curry met Basmatirijst, rode bietjes uit Karnataka, papadums en aubergine raita.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.