Dit is de tweede week van onze uitdaging om met een beperkt budget zo gezond mogelijk te eten. Hier staan de uitgangspunten. En het verslag van de 1e week en 3e week
We beginnen waar we vorige week eindigden: in de luxe positie dat we bij mijn ouders zijn en mijn moeder die voor het eten zorgt.
zaterdag 17 november 2012
ontbijt: havermoutpap voor de kinderen, speltdesembrood voor ons.
lunch: speltdesembrood en spelgistbrood voor iedereen. Erbij een spiegelei gebakken in roomboter.
avondeten: Restje pasta van gisteren voor de kinderen. Koteletjes met gekookte aardappelen en spercieboontjes (die voor de helft door de kinderen opgegeten werden) voor de volwassenen.
Tussendoor: kaki (nu goedkoop op de markt of bij de Turkse en Marokkaanse winkel), blauwe bessen, komkommer, soepstengels, sterremix thee, water en aangelengde appelsap.
zondag 18 november 2012
ontbijt: havermoutpap voor de kinderen, speltdesembrood voor ons. En rozijnenbrood. Cadeautje voor Theo omdat-ie een ligfietser uit Almere een of ander speciaal ringetje thuis had gebracht. Na het ontbijt rijden we weer terug naar Almere.
lunch: speltgistbrood voor iedereen. We gaan ‘s middags naar een verjaardagsfeestje en eten daar taart, kaas, worst, paprika en stokbrood met Franse kaasjes. Erbij thee voor ons en diksap voor de kinderen.
avondeten: Omdat we allemaal nog maar pas geleden op de verjaardag vanalles gegeten hebben, hebben we niet nog heel veel trek. Mijn moeder heeft een 2-persoons portie goulash uit de vriezer meegeven. Met 2 winterpenen en een zak diepvrieserwtjes. De rijst die we bedacht hebben laten we achterwege. In plaats daarvan toast ik een paar sneetjes desembrood in wat roomboter. En er blijft uiteindelijk nog een hele portie goulash over. Voor een dezer dagen als het restjesdag is.
tussendoor: banaan, water, thee, dadels, cashewnoten.
‘s Avonds maak ik het deeg voor een speltbrood. Dat kan dan lekker de hele nacht rijzen. Als ik opsta bak ik het meteen zodat we vers brood hebben voor de lunch.
maandag 19 november 2012
ontbijt: muesli met yoghurt voor ons allemaal.
lunch: speltgistbrood voor iedereen
avondeten: Ik had vorige week soeptomaten besteld. Dat zijn tomaten die een wat afwijkende vorm hebben en soms wat gebutst zijn. Daarom zijn ze goedkoper. Prima voor in de soep. Ik maak tomatensoep met restjes. Een verse tomatensoep en ik doe er op het eind de overgebleven wortel en erwtjes in van gisteren. Ik bak er een Spaanse tortilla bij.
tussendoor: mandarijntjes en appels. Thee, water en rauwe melk. Aan het eind van de middag rozijntjes en dadels.
dinsdag 20 november 2012
ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en muesli met yoghurt voor Theo en mij.
lunch: de kinderen zijn bij de gastouder en eten daar brood. Ik maak zelf ook wat boterhammen. Van het speltbrood van gisteren.
Ik ga bij de Lidl boodschappen doen. Zin om goedkoop flink wat biologische groentes te kopen. Ik loop teleurgesteld door de winkel. Ze hebben nog nauwelijks biologische groentes. Alleen nog maar biologische pompoen en biologische aardappels. Verder niet meer. Voorheen hadden ze veel meer groente biologisch. Pompoen heb ik genoeg uit de tuin en aardappels heb ik ook nog. Uiteindelijk koop ik alleen 4 pakjes biologische roomboter, een zak walnoten, een reep chocolade en wc-papier: E 12,29. Ik koop ook voor E 5,99 een multirasp (telt niet mee in het weekbudget). Kan ik witte kool mooi mee raspen om zelf zuurkool van te maken.
avondeten: pasta met goulash. Er was zeker nog een 1-persoonsportie over van zondag. Ik haal een restje ragù uit de vriezer en doe dat erbij. Als groente gratis Romana sla uit de tuin met tomaat en gember-yoghurtdressing.
tussendoor: appel, rozijntjes, thee, water en rauwe melk.
‘s Avonds doe ik de Hofwebbestelling: soepkip, melk, yoghurt, eieren, veldsla, varkenssaucijzen, knolsederij, mandarijntjes en Santana appels. E 23,43
Ik ben van plan om donderdag naar de markt te gaan om nog wat meer groente en fruit voor volgende week te kopen. Daar kan ik wellicht nog wat op besparen.
woensdag 21 november 2012
ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en muesli met yoghurt voor Theo en mij.
Ik heb 2 kindjes in huis die erg graag naar het Babycafé willen. Maar ze zijn vandaag erg langzaam en niet meewerkend met aankleden en eten. Alles moet anders. Geen rokje maar een jurkje. Niet die gestreepte maar die met de robot. Allebei dezelfde placemat willen. Waar er maar 1 uniek exemplaar van aanwezig is. Nee, geen pap, maar yoghurt met muesli. Oh nee toch wel pap. Niet in het glazen schaaltje! In een kommetje van porselein. En het oranje lepeltje is ook niet goed, het moet de groene zijn. Die in de vaatwasser ligt die net aan staat. Ondertussen is het al te laat om naar de stad te gaan. Geen appeltaart met sap dus. Scheelt ook weer geld uitgeven.
lunch: Boterhammen van het speltbrood dat ik maakte. Met roerei erbij.
We zijn allemaal een beetje chagrijnig. Dus we maken samen citroenkoekjes waar we weer blij van worden.
avondeten: boerenkool van aardappels en boerenkoolstruik die ik vorig week bestelde bij de Hofweb. Erbij een runderrookworst van De Stadsboerderij die ik in de vriezer had liggen.
tussendoor: citroenkoekjes, mandarijntjes, kiwi, water en rauwe melk.
donderdag 22 november 2012
ontbijt: muesli met yoghurt voor ons allemaal.
lunch: tosti met kaas
Het is een drukke werkdag voor me vandaag. Het lukt me niet meer om naar de markt te gaan. Nou ja, misschien zaterdag dan.
avondeten: geroosterde pastinaak en aardappel met spekjes. De pastinaak had ik nog van de Hofwebbestelling van 2 weken geleden. Aardappel was er van de bestelling van vorige week en de spekjes lagen nog in de koelkast. Een pakje spekjes is een van mijn standaardvoorraaddingen.
tussendoor: voor de kinderen fruit bij de gastouder, ik neem een mandarijn.
‘s Avonds maak ik het deeg voor een volkoren tarwebrood. Ik laat het de hele nacht rijzen en bak het in de ochtend meteen als ik opsta.
vrijdag 23 november 2012
ontbijt: muesli met yoghurt voor ons allemaal.
De bestelling van de Hofwebwinkel arriveert. Daar kunnen we ‘s avonds meteen van eten. En jeuj, de biologische leverworst is afgeprijst bij de Deen i.v.m. aflopende datum. E1,- ipv E 2,75. Ik koop ook een zak havermout: E 0,38.
lunch: vers volkoren tarwebrood
Omdat ik gisteren niet meer naar de markt ben geweest en het er morgen waarschijnlijk ook niet van gaat komen, ga ik wat groentes en fruit bij de Turkse winkel kopen. Niet biologisch, wel vers en goedkoop: granaatappel, courgette, puntpaprika (maar liefst 8 stuks voor E 2,-), harissa, rozijnen, flespompoen, knoflook, kaki. E 15,12
avondeten: gebakken aardappels met veldsla en runderbraadworstjes.
tussendoor: soepstengel, cashewnootjes, mandarijntjes en appel. Water, thee en rauwe melk.
De afgelopen week
Eten gastouder E 4,-
Lidl E 12,29
Hofwebwinkel E 23,43
Leverworst en havermout E 1,38
Turkse supermarkt E 15,12
totaal E 56,22
Net niet gelukt om onder de E 50,- te blijven. Het ging beter dan vorige week. Met name omdat ik minder bij de Hofweb besteld heb. We hebben ook geen geld uitgegeven appeltaart met sap bij het Babycafé. Verder hebben hebben bij m’n ouders gegeten en wat dingen uit de voorraad gebruik.
Komende week ben ik echt van plan om alle groentes en fruit op de markt kopen. Blijft alleen de zuivel en de eieren over die ik bij de Hofweb ga bestellen. En evt. wat vlees. Volgende week ga ik ook eens kiloprijzen vergelijken. Ik ben benieuwd hoeveel verschil er is tussen de gewone markt en de biologische markt.
Ik was ff bij de Deen langs vandaag, maar helaas in dit filiaal geen bio leverworst, werd niet verkocht:-( Als ik weer in Castricum ben, ga ik daar nog eens vragen.
Je kippetje staat nu lekker te pruttelen overigens:-)
Wat jammer dat ze geen biologische leverworst hebben bij jouw Deen. Je hebt wel kans dat ze het in het assortiment op gaan nemen als je ze (de manager vooral) erom blijft vragen.
Lekker een kippetje pruttelend in de soep! Ik hoop dat-ie jullie smaakt straks!
Ja, je schijnt zuur nodig te hebben daarvoor..
Waar koop jij je chorizo? Onze NV winkel heeft ‘t uit het assortiment gehaald, was hele goede zonder nitraat. Die vd slager is nog beter, maar zoooo duur, dat doe ik maar heel soms.
Ok, ga ik er wat zuur bij doen. Ik heb nog heel wat wei in de koelkast staan, dat is fijn voor erin.
Chorizo koop ik via http://www.hofwebwinkel.nl. Ik vermoed dat er wel nitraat in zit. Om botulisme te voorkomen. Ik krijg liever een beetje nitraat binnen dan dat ik een grote kans heb om botulisme op te lopen.
Ik ga hier wel eens in stad naar de markt, maar kan daar nooit bio groenten vinden, jij wel? Is er misschien een kraam waar ze dat hebben?
Ik moet idd maar eens vaker naar de markt, want we moeten bezuinigen en het enige punt waar dat op kan is eten en schoonmaken.
In Almere op de markt is er geen marktkraam die biologisch groentes verkoopt. Daarvoor kun je alleen op de boerenmarkt bij de stadsboederij terecht, die is op zaterdag. Ze verkopen dezelfde groentes en fruit als http://www.hofwebwinkel.nl. Het is nl. dezelfde. Op de site kun je vooraf de prijzen bekijken.
Vandaag heb ik voor zo’n E15 een hele bakfiets vol groente en fruit gekocht op de markt in Almere Buiten.
Hallo Cathelijne,
Erg leuk om je blog te volgen!
Wat eten jullie naast ei/kaas/leverworst op brood?
Liefs,
Suzan
Hoi Suzan,
Dank je, leuk dat je meeleest. Iris had eenzelfde vraag. Ik plak hier even het antwoord:
Op brood gaat altijd in ieder geval roomboter. Daarop meestal biologische smeerleverworst en boerenkaas. Ook een boterham met appelstroop en kaas is bij mij erg populair. Ook weleens rauwe honing, zelfgemaakte jam of notenpasta/pindakaas. Dit hebben we standaard als beleg in huis. Verder soms chorizo, ham of een Frans kaasje. Ik zou wel wat meer ei willen eten maar op de een of andere manier vergeet ik dat steeds te maken.
eet je alleen dat brood of doe je er ook nog wat op? Doe je geen zuur bij de havermout, als je die weekt?
Dus de Deen heeft bii leverworst? Hier is ook een Deen, maar daar kom ik nooit, ga er maar eens kijken dan!
Blijft leuk om te lezen in ieder geval!
Op brood gaat altijd in ieder geval roomboter. Daarop meestal biologische smeerleverworst en boerenkaas. Ook een boterham met appelstroop en kaas is bij mij erg populair. Ook weleens rauwe honing, zelfgemaakte jam of notenpasta/pindakaas. Dit hebben we standaard als beleg in huis. Verder soms chorizo, ham of een Frans kaasje.
Ik doe geen zuur erbij als ik de havermout week. Wel een beetje roggemeel. Zou de fytase gemakkelijker vrij komen als ik er ook zuur bij doe?
De Deen bij ons heeft in ieder geval biologische leverworst standaard in het assortiment. Het is een tijdje niet geleverd, maar ik bleef erom vragen dus misschien dat het daarom weer terug is.
Hoi Cathelijne,
Hoe maak jij havermoutpap klaar?
groetjes
Hoi Noor,
De avond van te voren zet ik de havermout klaar in een pannetje met wat water en een klein beetje roggemeel. Zodat de fytinezuren goed uitgeschakeld worden. De volgende ochtend voeg ik melk toe en kook ik het 1 minuutje. Een beetje af laten koelen en evt. nog wat rauwe melk erdoor.
Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik het ‘s avonds nog wel eens vergeet klaar te zetten. Beter is het wel om het te laten weken.
thx ! En doe je er nog honing door of vruchtjes?
Of andere smaakmakers?
Er hoeft niks verder door. De kinderen eten het zo.
Hoi Cathelijne,
Doe je er ook iets zuurs bij? Wei of appelazijn? Dan gaat het nl. beter. Anders blijft er – volgens WAPF – nog veel fytinezuur in zitten.
Hoi Diana,
Zuur doe ik nog niet. Dank je voor de tip, dat ga ik vanaf nu doen. Ik heb nog wei in de koelkast staan. Ik heb nog niet ge-experimenteerd met het maken van kefir, dus die wei kan nu net zo goed als starter in de havermout.