Cathelijne van den Bercken

gezond eten met een klein budget? week 2

Dit is de tweede week van onze uitdaging om met een beperkt budget zo gezond mogelijk te eten. Hier staan de uitgangspunten. En het verslag van de 1e week en 3e week

We beginnen waar we vorige week eindigden: in de luxe positie dat we bij mijn ouders zijn en mijn moeder die voor het eten zorgt.

zaterdag 17 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen, speltdesembrood voor ons.

lunch: speltdesembrood en spelgistbrood voor iedereen. Erbij een spiegelei gebakken in roomboter.

avondeten: Restje pasta van gisteren voor de kinderen. Koteletjes met gekookte aardappelen en spercieboontjes (die voor de helft door de kinderen opgegeten werden) voor de volwassenen.

Tussendoor: kaki (nu goedkoop op de markt of bij de Turkse en Marokkaanse winkel), blauwe bessen, komkommer, soepstengels, sterremix thee, water en aangelengde appelsap.

zondag 18 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen, speltdesembrood voor ons. En rozijnenbrood. Cadeautje voor Theo omdat-ie een ligfietser uit Almere een of ander speciaal ringetje thuis had gebracht. Na het ontbijt rijden we weer terug naar Almere.

lunch: speltgistbrood voor iedereen. We gaan ‘s middags naar een verjaardagsfeestje en eten daar taart, kaas, worst, paprika en stokbrood met Franse kaasjes. Erbij thee voor ons en diksap voor de kinderen.

avondeten: Omdat we allemaal nog maar pas geleden op de verjaardag vanalles gegeten hebben, hebben we niet nog heel veel trek. Mijn moeder heeft een 2-persoons portie goulash uit de vriezer meegeven. Met 2 winterpenen en een zak diepvrieserwtjes. De rijst die we bedacht hebben laten we achterwege. In plaats daarvan toast ik een paar sneetjes desembrood in wat roomboter. En er blijft uiteindelijk nog een hele portie goulash over. Voor een dezer dagen als het restjesdag is.

tussendoor: banaan, water, thee, dadels, cashewnoten.

‘s Avonds maak ik het deeg voor een speltbrood. Dat kan dan lekker de hele nacht rijzen. Als ik opsta bak ik het meteen zodat we vers brood hebben voor de lunch.

maandag 19 november 2012

ontbijt: muesli met yoghurt voor ons allemaal.

lunch: speltgistbrood voor iedereen

avondeten: Ik had vorige week soeptomaten besteld. Dat zijn tomaten die een wat afwijkende vorm hebben en soms wat gebutst zijn. Daarom zijn ze goedkoper. Prima voor in de soep. Ik maak tomatensoep met restjes. Een verse tomatensoep en ik doe er op het eind de overgebleven wortel en erwtjes in van gisteren. Ik bak er een Spaanse tortilla bij.

tussendoor: mandarijntjes en appels. Thee, water en rauwe melk. Aan het eind van de middag rozijntjes en dadels.

dinsdag 20 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en muesli met yoghurt voor Theo en mij.

lunch: de kinderen zijn bij de gastouder en eten daar brood. Ik maak zelf ook wat boterhammen. Van het speltbrood van gisteren.

Ik ga bij de Lidl boodschappen doen. Zin om goedkoop flink wat biologische groentes te kopen. Ik loop teleurgesteld door de winkel. Ze hebben nog nauwelijks biologische groentes. Alleen nog maar biologische pompoen en biologische aardappels. Verder niet meer. Voorheen hadden ze veel meer groente biologisch. Pompoen heb ik genoeg uit de tuin en aardappels heb ik ook nog. Uiteindelijk koop ik alleen 4 pakjes biologische roomboter, een zak walnoten, een reep chocolade en wc-papier: E 12,29. Ik koop ook voor E 5,99 een multirasp (telt niet mee in het weekbudget). Kan ik witte kool mooi mee raspen om zelf zuurkool van te maken.

avondeten: pasta met goulash. Er was zeker nog een 1-persoonsportie over van zondag. Ik haal een restje ragù uit de vriezer en doe dat erbij. Als groente gratis Romana sla uit de tuin met tomaat en gember-yoghurtdressing.

tussendoor: appel, rozijntjes, thee, water en rauwe melk.

‘s Avonds doe ik de Hofwebbestelling: soepkip, melk, yoghurt, eieren, veldsla, varkenssaucijzen, knolsederij, mandarijntjes en Santana appels. E 23,43
Ik ben van plan om donderdag naar de markt te gaan om nog wat meer groente en fruit voor volgende week te kopen. Daar kan ik wellicht nog wat op besparen.

woensdag 21 november 2012

ontbijt: havermoutpap voor de kinderen en muesli met yoghurt voor Theo en mij.

Ik heb 2 kindjes in huis die erg graag naar het Babycafé willen. Maar ze zijn vandaag erg langzaam en niet meewerkend met aankleden en eten. Alles moet anders. Geen rokje maar een jurkje. Niet die gestreepte maar die met de robot. Allebei dezelfde placemat willen. Waar er maar 1 uniek exemplaar van aanwezig is. Nee, geen pap, maar yoghurt met muesli. Oh nee toch wel pap. Niet in het glazen schaaltje! In een kommetje van porselein. En het oranje lepeltje is ook niet goed, het moet de groene zijn. Die in de vaatwasser ligt die net aan staat. Ondertussen is het al te laat om naar de stad te gaan. Geen appeltaart met sap dus. Scheelt ook weer geld uitgeven.

lunch: Boterhammen van het speltbrood dat ik maakte. Met roerei erbij.

We zijn allemaal een beetje chagrijnig. Dus we maken samen citroenkoekjes waar we weer blij van worden.

avondeten: boerenkool van aardappels en boerenkoolstruik die ik vorig week bestelde bij de Hofweb. Erbij een runderrookworst van De Stadsboerderij die ik in de vriezer had liggen.

tussendoor: citroenkoekjes, mandarijntjes, kiwi, water en rauwe melk.

donderdag 22 november 2012

ontbijt: muesli met yoghurt voor ons allemaal.

lunch: tosti met kaas

Het is een drukke werkdag voor me vandaag. Het lukt me niet meer om naar de markt te gaan. Nou ja, misschien zaterdag dan.

avondeten: geroosterde pastinaak en aardappel met spekjes. De pastinaak had ik nog van de Hofwebbestelling van 2 weken geleden. Aardappel was er van de bestelling van vorige week en de spekjes lagen nog in de koelkast. Een pakje spekjes is een van mijn standaardvoorraaddingen.

tussendoor: voor de kinderen fruit bij de gastouder, ik neem een mandarijn.

‘s Avonds maak ik het deeg voor een volkoren tarwebrood. Ik laat het de hele nacht rijzen en bak het in de ochtend meteen als ik opsta.

vrijdag 23 november 2012

ontbijt: muesli met yoghurt voor ons allemaal.

De bestelling van de Hofwebwinkel arriveert. Daar kunnen we ‘s avonds meteen van eten. En jeuj, de biologische leverworst is afgeprijst bij de Deen i.v.m. aflopende datum. E1,- ipv E 2,75. Ik koop ook een zak havermout: E 0,38.

lunch: vers volkoren tarwebrood

Omdat ik gisteren niet meer naar de markt ben geweest en het er morgen waarschijnlijk ook niet van gaat komen, ga ik wat groentes en fruit bij de Turkse winkel kopen. Niet biologisch, wel vers en goedkoop: granaatappel, courgette, puntpaprika (maar liefst 8 stuks voor E 2,-), harissa, rozijnen, flespompoen, knoflook, kaki. E 15,12

avondeten: gebakken aardappels met veldsla en runderbraadworstjes.

tussendoor: soepstengel, cashewnootjes, mandarijntjes en appel. Water, thee en rauwe melk.

De afgelopen week

Eten gastouder E 4,-
Lidl E 12,29
Hofwebwinkel E 23,43
Leverworst en havermout E 1,38
Turkse supermarkt E 15,12
totaal E 56,22

Net niet gelukt om onder de E 50,- te blijven. Het ging beter dan vorige week. Met name omdat ik minder bij de Hofweb besteld heb. We hebben ook geen geld uitgegeven appeltaart met sap bij het Babycafé. Verder hebben hebben bij m’n ouders gegeten en wat dingen uit de voorraad gebruik.

Komende week ben ik echt van plan om alle groentes en fruit op de markt kopen. Blijft alleen de zuivel en de eieren over die ik bij de Hofweb ga bestellen. En evt. wat vlees. Volgende week ga ik ook eens kiloprijzen vergelijken. Ik ben benieuwd hoeveel verschil er is tussen de gewone markt en de biologische markt.

16 Responses to gezond eten met een klein budget? week 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be